pondělí 14. ledna 2008

Thai Green Curry

Tento recept mě naučila jedna kamarádka z Thajska. Je to rychlý, jednoduchý...a hlavně dobrý :-p. Jen upozorňuji, že je to dost pikantní.

Ingredience (pro 2 osoby):
2 střední kuřecí prsa
Jasmínová rýže (např. TESCO 25 kč 500g)
1 zelená kari pasta - Exotic food (většina supermarketů 15 - 20 kč)
1 plechovka kokosového mléka - Exotic food (většina supermarketů 30 - 40 kč)
1 hrst celých čerstvých listů bazalky
Rybí omáčka - např. Exotic food (cca 40 kč)
4 čerstvá kari (k dostání na vietnamských tržištích - zelené kuličky velikosti angreštu - lze vynechat)
Slunečnicový olej

Postup: Do většího hrnce nasypeme dva hrnky jasmínové rýže, zalejeme třemi hrnky studené vody, osolíme a vaříme na mírném ohni. Pokud se všechna voda během vaření "vcucne", můžeme dle potřeby po malých dávkách přilévat další vodu, aby se rýže nepřipálila. Vaří se cca 10 - 15 minut (průběžně ochutnáváme). Na pánvi (podle velikosti) rozehřejeme 5 lžic slunečnicového oleje. Olivový olej je méně vhodný kvůli rušivým chuťovým efektům. V rozehřátém oleji smažíme za stálého míchání celý obsah sáčku se zelenou kari pastou až do doby, než začne uvolňovat výrazné aroma. Poté přidáme na jemné nudličky nakrájené kuřecí maso a prudce osmahneme ze všech stran. Poté do pánve nalejeme celou plechovku kokosového mléka, zakápneme rybí omáčkou (sice smrdí, ale v jídle je naprosto úžasná a v asijské kuchyni téměř nepostradatelná) a necháme chvíli vařit, dokud směs nezačne houstnout a bublat (cca 5 min). Pak přidáme hrst čerstvých bazalkových listů a 4 zelená kari rozkrojená na čtvrtky. Necháme ještě přibližně 3 minuty vařit, aby se vůně bazalky a kari uvolnily do omáčky. Omáčku s masem není třeba solit ani jinak dochucovat, rybí omáčka je dost slaná a ostatní potřebná koření jsou obsažená v kari pastě.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: